Plutselig. Endring.

Henrik H. Svensen er geolog og blir ofte kontaktet av nyhetsmediene når jordskorpa sprekker, lavaen spruter og avgrunnen åpner seg. Er vi trygge her på berget? Han har skrevet en rekke kritikerroste populærvitenskapelige bøker om bergarter, fjell, dyp tid, masseutryddelser og endetid. Billedkunstnere kontakter ofte Svensen om de trenger en samtalepartner eller katalogtekst om geologi eller antropocen. Men han er også grafiker, og i mai har vi gleden av å invitere til hans første utstilling i Oslo, med storformat tresnitt og monotypier. Arbeidene i Plutselig. Endring. kretser rundt naturobservasjoner og prosesser som foregår på planeten vi bor på. I tillegg arrangerer vi kunstnersamtale på utstillingens siste dag. Velkommen!

 
“Glatte svaberg, dannet gjennom en lang istid, sprenges i stykker i løpet av sekunder.“

“Vi er omgitt av bergarter og landskap som har i seg gripende historier og store kontraster. Jorden har vært gjennom nærmest uendelige tidsrom med stillstand, men også dramatiske og raske endringer. Jo mer jeg studerer bergarter, desto mer ser jeg på menneskets tilstedeværelse som en “plutselig hendelse” i jordas historie. Jeg ser det store kretsløpet, klimaendringer, sårbarheten og de ødeleggende kreftene til menneskenes våpen. Bildene mine fokuserer på kampen om arealer, ressurser og konflikter som setter dype spor både i mennesker og landskap.”

– Henrik H. Svensen // Om Plutselig. Endring.

———————————————————————————————————————————————————————————————--

Kunstnersamtalen 2. juni:

“Det første dyret på jorden ble begravd av sand og slam i løpet av et øyeblikk for over 600 millioner år siden. Avtrykkene er bevart for evigheten som fossiler.”

 

Inn i det ukjente: En samtale om kunsten, forskningen og en avgrunn av tid.

Det er mange møtepunkter mellom forskning og kunst. Begge er opptatt av å utforske og forstå endringer på jorden - og menneskets rolle i disse endringene. Jordens store kretsløp har gitt jorden en fast skorpe og gjør at landområder eroderes og at sand og leire fraktes til havet. Både de geologiske aspektene og leiren er tema for akademisk og kunstnerisk utforskning, men fra adskilte fagtradisjoner og forskjellige metoder.

I denne samtalen vil leirekunster Sigrid Espelien og geolog Henrik H. Svensen snakke om de faglige møtepunktene mellom geologisk og kunstnerisk utforskning. Geir Harald Samuelsen er med som ordstyrer. Samtalen er en del av grafikkutstillingen til Henrik i Studio Halv.

Hvilke aspekter av leirens naturhistorie er interessant for en kunstner å utforske? Hvordan tar en geolog med seg forskningen inn i grafikken? Velkommen til en samtale om natur, dyp tid, grafikk og keramikk.

Sigrid Espelien er leirekunstner og jobber med et PhD-prosjekt om leire, keramikk og historiefortelling på Kunsthøgskolen i Oslo.

Geir Harald Samuelsen er billedkunstner og leder for kunstnerisk forskning ved kunstakademiet, Universitetet i Bergen.

Henrik H. Svensen er grafiker og professor i geologi ved Universitetet i Oslo

Forrige
Forrige

6.6-11.6.2024 Lars Sandås - Deep fried World

Neste
Neste

8.2-29.2.2024 Jan Erichsen